Aktuellt

HIMLAVALVET av Lucy Kirkwood. Regi: Marie Parker Shaw. Västmanlands Teater 28/9-28/10 2023, Örebro Teater 10/11-10/12 2023.

19 NOVEMBER 2022 – Nypremiär KUNG LEAR på Studion, Örebro Teater

JANUARI – FEBRUARI 2023 – KUNG LEAR, TURNÉ SVERIGE

Foto: Kicki Nilsson

”Hanna Lekander på Örebro Teater har en fantastisk Lear inom sig. Hennes tolkning är en käftsmäll av energi…..Anna Pettersson … har under ett antal år iscensatt en rebellisk motståndskamp vad gäller skådespelaren kontra regissören men också skådespelaren gentemot sedvanliga, könsbestämda uttryck.” Lars Ring, SvD 3 nov 2021′

https://www.svd.se/en-lear-som-harskar-med-bredbent-energi

”Mäktig skådespelarprestation i 1600-talsklassikern Kung Lear

”Hanna Lekander gör kungen till en kolerisk buffel, som en blandning av en maktstinn mediemogul och lättkränkt maffiaboss. Tänk dig Logan Roy från Succession parad med Tony Soprano… Det är pregnant, kul och imponerande…. Anna Pettersson skalar av och plockar fram både pjäsens och teaterkonstens minsta beståndsdel. Det gestaltade som en illusion, tydliggjort just som illusion av skådespelaren för publiken…

”Det handlar om vår oförmåga att se klart bortom det skenbara, angeläget i en tid när så mycket kan uppfattas som påhittat och vi tampas med allt ifrån desinformation till konspirationsteorier. Det är en föreställning som kan skärpa vår syn, en påminnelse om att ta det påhittade för vad det är.”

Oskar Anesten, SVT Kulturnyheter 2 nov 2021

https://www.svt.se/kultur/recension-av-kung-lear-pa-orebro-stadsteater

”Först som sist: Hanna Lekander gör en bländande insats som ensam skådespelare i detta väldiga sorgespel. Hon gör sitt livs roll, när hon faktiskt gestaltar uppåt femton olika roller i samma föreställning. En oerhört stark fysisk och i dubbel bemärkelse mäktig prestation… Bravo! Årets teaterprestation!”

Martin Dyfverman Kulturdelen, 31 0kt 2021

http://www.kulturdelen.com/2021/10/31/scen-kung-lear-pa-orebro-teater/

”Hanna Lekander är magnifik i rollerna som kung Lear, hans döttrar, vänner, fiender och den häcklande, reflekterande narren. Alla växer de och krymper i hennes kropp… Lear står kvar, lurad på sitt eget bekräftelsebehov, smärtsamt övergiven med sin alltför senkomna insikt: ”De sa till mig att jag kunde allt, men det är lögn.”

Astrid Lindén, Nerikes Allehanda, 1 nov 2021

https://www.na.se/2021-10-31/hanna-lekander-ar-magnifik–nu-har-kung-lear-intagit-orebro

Kung Lear – Bearbetning och regi: Anna Pettersson

30 oktober 2021 – Premiär av Kung Lear – regi och bearbetning: Anna Pettersson.

KUNG LEAR inviger Örebro Teaters nya experimentscen Studion. I rollen som Kung Lear ser vi Hanna Lekander. Genom ett undersökande formexperiment med film, ljud och gestaltning får vi reda på vad berättelsen om Kung Lear egentligen handlar om.

www.orebroteater.se

22 januari 2022 – Premiär av EX – text och regi: Maurius von Mayenburg.

Örebro teater. Ex är en nyskriven psykologisk dramakomedi specialskriven för Örebro Teater och Riksteatern av den framstående tyske dramatikern och regissören Maurius von Mayenburg.

Ett psykologisk drama om den tillsynes perfekta familjen. Men en natt dyker mannens ex-flickvän upp i deras hem och plötsligt förvandlas tillvaron till en mardrömsliknande spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring.

www.orebroteater.se